Czynniki wyzwalające trądzik różowaty
04/05/2020

Czynniki wyzwalające trądzik różowaty

Oprócz terapii medycznej pacjenci z trądzikiem różowatym mogą zwiększyć swoje szanse na utrzymanie remisji, identyfikując i unikając stylu życia i czynników środowiskowych, które mogą wywołać zaostrzenia lub pogorszyć ich stan.  Identyfikacja tych czynników jest jednak procesem indywidualnym, ponieważ to, co powoduje zaostrzenie u jednej osoby, może nie mieć wpływu na drugą.

Poniżej znajdują się listy typowych czynników wyzwalających trądzik różowaty, które mogą wpływać na różne osoby. Pierwszy został opracowany na podstawie historii pacjentów, a drugi zawiera wyniki ankiety przeprowadzonej przez National Rosacea Society. Żadna z tych list niekoniecznie zawiera wszystko, co może spowodować zaostrzenie, ale mogą być pomocne w określeniu własnych czynników wyzwalających. Pacjentów zachęca się do prowadzenia dziennika codziennych czynności lub wydarzeń i odnosić je do wszelkich zaostrzeń, których mogą doświadczyć. Broszura pamiętnika trądziku różowatego jest dostępna Formularz pamiętnika trądziku różowatego.

Lista typowych czynników zaostrzających trądzik różowaty 

Poniższa lista została opracowana na podstawie historii pacjentów opracowana przez National Rosacea Society:

Jedzenie

  • Wątróbka
  • Jogurt
  • Kwaśna śmietana
  • Ser (oprócz twarogu)
  • Czekolada
  • Wanilia
  • Sos sojowy
  • Ekstrakt drożdżowy (chleb jest OK)
  • Ocet winny
  • Bakłażan
  • Awokado
  • szpinak
  • Fasola i rośliny strączkowe liściaste, w tym groszek
  • Owoce cytrusowe, pomidory, banany, czerwone śliwki, rodzynki lub figi
  • Pikantne i gorące  potrawy
  • Produkty o wysokiej zawartości aldehydu cynamonowego ( cynamon, pomidory, czekolada, cytrusy)
  • Pokarmy bogate w histamine (sery, pomidory, bakłażany, szpinak, owoce cytrusowe, kakao, przetwory rybne w puszkach)

 

Napoje

  • Alkohol, zwłaszcza czerwone wino,  piwo, bourbon, dżin, wódka lub szampan
  • Gorące napoje, w tym gorący cydr, gorąca czekolada, kawa lub herbata

Wpływy emocjonalne

  • Lęk
  • Stres
  • Niepokój

Produkty do pielęgnacji skóry

  • Niektóre kosmetyki i spraye do włosów , zwłaszcza zawierające alkohol, substancje zapachowe
  • Substancje wodno-alkoholowe lub acetonowe
  • Każda substancja, która powoduje  zaczerwienienie lub pieczenie

Leki

  • Środki rozszerzające naczynia krwionośne​​​​​
  • Miejscowe sterydy

Związane z temperaturą

  • Słoneczna pogoda
  • Gorące kąpiele (wanna, jacuzi)
  • Przegrzanie (sport)
  • Zbyt ciepłe środowisko

Pogoda

  • Słońce
  • Silne wiatry
  • Zimno
  • Wilgotność

Schorzenia

  • Uderzenia gorąca
  • Klimakterium
  • Przewlekły kaszel
  • Zespół odstawienia kofeiny

Wysiłek fizyczny

  • Ćwiczenie
  • Bieganie, skakanka, aeroby

Chociaż możesz być wrażliwy na co najmniej jeden z tych pokarmów lub inny czynnik, nie musisz ich unikać, chyba że powodują one zaostrzenie choroby. Prowadzenie pamiętnika tego, co spożywałeś i kiedy twój stan się wzmaga, może pomóc zidentyfikować i uniknąć problemu. Chociaż lista potencjalnych czynników wywołujących trądzik różowaty u różnych osób może być nieskończona, badanie przeprowadzone wśród 1066 pacjentów z trądzikiem różowatym wykazało, że najczęstszymi czynnikami były: (żródło National Rosacea Society).

Lista najczęstszych czynników potęgujących trądzik różowaty 

CzynnikiProcent dotknięty

ekspozycja na słońce

81%

Stres emocjonalny

79%

Gorąca pogoda

75%

Wiatr

57%

Ciężkie ćwiczenia

56%

Spożycie alkoholu

52%

Gorące kąpiele

51%

Zimna pogoda

46%

Pikantne jedzenie

45%

Wilgotność

44%

Ciepło w pomieszczeniu

41%

Niektóre produkty do pielęgnacji skóry

41%

Podgrzewane napoje

36%

Niektóre kosmetyki

27%

Leki

15%

Niektóre owoce

13%

Marynowane Mięsa

10%

Niektóre warzywa

9%

Nabiał

8%

Inne czynniki

24%

TOP