Czynniki wyzwalające trądzik różowaty
Oprócz terapii medycznej pacjenci z trądzikiem różowatym mogą zwiększyć swoje szanse na utrzymanie remisji, identyfikując i unikając stylu życia i czynników środowiskowych, które mogą wywołać zaostrzenia lub pogorszyć ich stan. Identyfikacja tych czynników jest jednak procesem indywidualnym, ponieważ to, co powoduje zaostrzenie u jednej osoby, może nie mieć wpływu na drugą.
Poniżej znajdują się listy typowych czynników wyzwalających trądzik różowaty, które mogą wpływać na różne osoby. Pierwszy został opracowany na podstawie historii pacjentów, a drugi zawiera wyniki ankiety przeprowadzonej przez National Rosacea Society. Żadna z tych list niekoniecznie zawiera wszystko, co może spowodować zaostrzenie, ale mogą być pomocne w określeniu własnych czynników wyzwalających. Pacjentów zachęca się do prowadzenia dziennika codziennych czynności lub wydarzeń i odnosić je do wszelkich zaostrzeń, których mogą doświadczyć. Broszura pamiętnika trądziku różowatego jest dostępna Formularz pamiętnika trądziku różowatego.
Lista typowych czynników zaostrzających trądzik różowaty
Poniższa lista została opracowana na podstawie historii pacjentów opracowana przez National Rosacea Society:
Jedzenie
- Wątróbka
- Jogurt
- Kwaśna śmietana
- Ser (oprócz twarogu)
- Czekolada
- Wanilia
- Sos sojowy
- Ekstrakt drożdżowy (chleb jest OK)
- Ocet winny
- Bakłażan
- Awokado
- szpinak
- Fasola i rośliny strączkowe liściaste, w tym groszek
- Owoce cytrusowe, pomidory, banany, czerwone śliwki, rodzynki lub figi
- Pikantne i gorące potrawy
- Produkty o wysokiej zawartości aldehydu cynamonowego ( cynamon, pomidory, czekolada, cytrusy)
- Pokarmy bogate w histamine (sery, pomidory, bakłażany, szpinak, owoce cytrusowe, kakao, przetwory rybne w puszkach)
Napoje
- Alkohol, zwłaszcza czerwone wino, piwo, bourbon, dżin, wódka lub szampan
- Gorące napoje, w tym gorący cydr, gorąca czekolada, kawa lub herbata
Wpływy emocjonalne
- Lęk
- Stres
- Niepokój
Produkty do pielęgnacji skóry
- Niektóre kosmetyki i spraye do włosów , zwłaszcza zawierające alkohol, substancje zapachowe
- Substancje wodno-alkoholowe lub acetonowe
- Każda substancja, która powoduje zaczerwienienie lub pieczenie
Leki
- Środki rozszerzające naczynia krwionośne
- Miejscowe sterydy
Związane z temperaturą
- Słoneczna pogoda
- Gorące kąpiele (wanna, jacuzi)
- Przegrzanie (sport)
- Zbyt ciepłe środowisko
Pogoda
- Słońce
- Silne wiatry
- Zimno
- Wilgotność
Schorzenia
- Uderzenia gorąca
- Klimakterium
- Przewlekły kaszel
- Zespół odstawienia kofeiny
Wysiłek fizyczny
- Ćwiczenie
- Bieganie, skakanka, aeroby
Chociaż możesz być wrażliwy na co najmniej jeden z tych pokarmów lub inny czynnik, nie musisz ich unikać, chyba że powodują one zaostrzenie choroby. Prowadzenie pamiętnika tego, co spożywałeś i kiedy twój stan się wzmaga, może pomóc zidentyfikować i uniknąć problemu. Chociaż lista potencjalnych czynników wywołujących trądzik różowaty u różnych osób może być nieskończona, badanie przeprowadzone wśród 1066 pacjentów z trądzikiem różowatym wykazało, że najczęstszymi czynnikami były: (żródło National Rosacea Society).
Lista najczęstszych czynników potęgujących trądzik różowaty
Czynniki | Procent dotknięty |
ekspozycja na słońce | 81% |
Stres emocjonalny | 79% |
Gorąca pogoda | 75% |
Wiatr | 57% |
Ciężkie ćwiczenia | 56% |
Spożycie alkoholu | 52% |
Gorące kąpiele | 51% |
Zimna pogoda | 46% |
Pikantne jedzenie | 45% |
Wilgotność | 44% |
Ciepło w pomieszczeniu | 41% |
Niektóre produkty do pielęgnacji skóry | 41% |
Podgrzewane napoje | 36% |
Niektóre kosmetyki | 27% |
Leki | 15% |
Niektóre owoce | 13% |
Marynowane Mięsa | 10% |
Niektóre warzywa | 9% |
Nabiał | 8% |
Inne czynniki | 24% |